English Български Русский
ОБЩИ УСЛОВИЯ

ОБЩИ УСЛОВИЯ

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 

Тези правила и условия, подлежащи на корекции, се отнасят директно или косвено (чрез дистрибуторите) до всички наши услуги. Можете да се запознаете с тях онлайн, чрез всякакви мобилни устройства, по имейл или по телефон. Осъществявайки достъп, разглеждайки и използвайки нашия уеб сайт и/или някое от приложенията ни, независимо в коя платформа (наричани оттук нататък "уеб сайт"), Вие потвърждавате че сте прочели, разбрали и приели правилата и условията, посочени по-долу (включително изявлението за конфиденциалност).

 

Тези страници, тяхното съдържание и структура, както и предоставената в тях онлайн услуга за резервации на помещения за настаняване („услуга”), се притежават, управляват и поддържат от "Полония БГ" ЕООД ("Полония БГ ЕООД", "Полония БГ", "нас", "ние" или "наш") и са предоставени единствено на вас за лична и некомерсиална употреба, при спазване на правилата и условията, посочени по-долу.

 

Обхват на общите условия

 

Тези Общи условия са в сила за всички страници на сайта www.greekonza.com и за всички услуги, които могат да бъдат закупени и платени от сайта www.greekonza.com. Сайтът е собственост на "Полония БГ" ЕООД, регистрирано по българското законодателство, вписано в Търговския регистър към Агенцията по вписвания с ЕИК 200633506, с адрес по регистрация: България, 8008 Бургас, ж.к. "Изгрев", бл.140, вх. 2, ет. 4, ап.23, притежаващо Лиценз за туристическа и туроператорска дейност № РК-01-6370.

 

Посещавайки сайта и/или закупувайки услуги чрез него, Вие безусловно се съгласявате с описаните тук Общи условия.

 

Условия за резервиране

Резервирайки чрез нашия сайт, Вие декларирате, че услугите, които Ви предоставяме, не са за по-нататъшна препродажба.

 

Резервация с незабавно потвърждение

Резервационната система на Сайта предлага реално налични стаи с възможност за резервиране веднага при плащане с банкова карта. Поддържаните видове карти са Visa, MasterCard, Maestro, Visa Electron и Борика. Всяка резервация платена с банкова карта през Интернет е автоматично потвърдена и престоят Ви в избрания хотел е гарантиран. Все пак, макар и вероятността за това да е изключително малка, ако точно в периода между избора на стая и извършването на плащането друг(и) клиент(и) резервират чрез плащане през Интернет последните налични стаи, платената сума ще Ви бъде възстановена чрез дебитна транзакция по картата, с която е извършено плащането в срок от 3 работни дни.

 

В типичния случай, когато заявените стаи са налични, резервацията се прави при условия на възстановяемост на платената сума конкретно описани при избора на тип плащане, който задължително извършвате в процеса на правене на резервация.

 

При резервация по тарифа без възстановяване на стойността, цялата сума по резервацията е невъзстановима от момента, в който е направена и потвърдена.

 

След получаване на плащане на пълната цена, Ви изпращаме наш хотелски ваучер за настаняване (Ваучер за хотелско настаняване се издава единствено от лицензирани туроператори и е официален документ съгласно Закона за туризма). Ако платите с кредитна/дебитна карта през нашия виртуален ПОС терминал, получавате ваучера незабавно. При други начини на плащане Ви съобщаваме краен срок за плащане – той зависи от вида на включените отстъпки. Моля отбележете, че потвърдените, но неплатени в срок резервации биват автоматично анулирани.

 

Резервация "на запитване"

В случаите, когато не е възможно незабавното потвърждение на резервацията, може да изпратите запитване до нас. Нашият екип ще се свърже с Вас в рамките на 24ч. /понеделник-петък/, за да Ви информира за наличността в хотела или да Ви предложи алтернатива. Ако впоследствие направите резервация, на посочения от Вас електронен адрес ще получите потвърждение с уникален резервационен номер, с всички детайли на Вашата резервация - името на хотела, дата на настаняване и напускане, вид стая, вид хранене, oбща цена, услуги включени в цената и др.

 

Резервацията Ви е потвърдена и регистрирана в нашата система. След получаване на плащане на пълната цена, Ви изпращаме наш хотелски ваучер за настаняване, който да предоставите на рецепция.

 

Kрайният срок за плащане зависи от вида на включените отстъпки и Ви се посочва с потвърждението. Моля отбележете, че потвърдените, но неплатени в срок резервации биват автоматично анулирани.

 

Цените и условията " на запитване ", се основават на наличностите за определен период от време. Ако решите да продължите с плащането на резервацията по-късно от 24 часа след като сте получили оферта от greekonza.com, моля, проверете дали исканите услуги все още са налични.

 

Възраст на децата

Възрастта на децата се определя към момента на напускането на мястото за настаняване.

 

Домашни любимци

Някои от хотелите приемат домашни любимци при определени условия. Моля да се свържете с нас за допълнителна информация преди да направите резрвация!

 

Ранни записвания, резервации "в последната минута", специални оферти

Резервации с отстъпки за ранни записвания, "в последната минута" или по специални оферти ще се приемат до 12 часа на последния ден на валидност на предложението.

Ние не гарантираме, че резервации, получени след този час ще бъдат потвърдени по условията на специялната оферта.

Резервациите по ранни записвания, "в последната минута" и по специални оферти трябва да бъдат платени в съответствие с условията на валидност на офертата.

Ако резервацията не е платена навреме тя ще бъде анулирана!

Всички промени на резервациите по ранни записвания, "в последната минута" и по специални оферти ще се считат за нова резервация и отстъпките ще бъдат загубени. Анулации по резервации с отстъпки за ранни записвания след последния ден на валидност на предложението не са възможни и сумите по тях не се възстановяват.

 

Ние сме насочени към максимална удовлетвореност на нашите лоялни и потенциални клиенти! Ние предлагаме най-добрите цени за датите на престоя Ви. Нашите цени с отстъпка са са валидни само за резервации, направени чрез нас и те не са валидни за резервации, направени директно в хотела.

Специалните оферти с отстъпка, които предлагаме са: за ранни записвания, "в последната минута", пакетни предложения, уикенд промоции, дълъг престой, групи, срещи, семинари и т.н.

 

Моля да обърнете внимание, че ние не начисляваме такса за резервация. Нашата услуга е безплатна, защото, за разлика от много други, ние не прилагаме такси за услугите си и не прибавяме каквито и да било допълнителни (резервационни) такси към цените на предлаганите стаи.

 

Моля да обърнете внимание, че потвърдените, но неплатени в срок резервации биват автоматично анулирани, без каквъто и да е ангажимент от наша страна.

 

Моля, отбелязвайте всички Ваши специални изисквания в полето "Допълнителна информация/изисквания". Ние ще направим всичко възможно да ги удовлетворим, въпреки че не можем да дадем пълна гаранция за това.

 

Изхранване в хотелите

Режимът на изхранване за всеки хотел, пакетно предложение или почивка е ясно посочено в описанието на хотела.

BB (нощувка и закуска) - означава нощувка и континентална закуска от блок маса или по меню.

HB (полупансион) - означава нощувка, закуска и вечеря;

FB (пълен пансион) - означава нощувка, закуска, обяд и вечеря.

AI (All Inclusive) - означава закуска, обяд и вечеря, напитки (местни или вносни съгласно хотелската политика), обикновено снаксове между храненията (не е задължително, зависи от политиката на хотела).

UAI (Ultra All Inclusive) – AI с включени допълнителни услуги, съгласно политиката на хотела.

RO (само нощувка) - означава настаняване без храна.

SC (самообслужване) - обикновено за помещения в места за настаняване, които разполагат с кухненски бокс.

 

В някои хотели всички ястия се сервират на шведска маса, а когато това е известно е упоменато е подробно в сайта. Моля, имайте предвид, че нашите доставчици си запазват правото да променят базата на изхранване от блок-маса на меню или обратното. Изборът на ястия за вегетарианци или тези, които изискват други специални диети е много ограничен, обикновено се ограничават до салати и омлети. Ако специална диета е от съществено значение за вас, може да се наложи да откажем Вашата резервация. Моля също така не забравяйте, че храната за бебета се заплащат на място и не винаги е възможно да се осигури.

 

В случаите, когато празничните вечери (напр. Нова година, Коледа) са по желание, не се сервира стандартна вечеря, независимо какъв план на изхранване сте избрали (HB, FB, AI)!

 

Цени и плащане през Интернет и чрез банков превод

 

Всички плащания през Интернет в Сайта се извършват в български левове (BGN). Когато обявяването на цените е в друга валута, най-често в Евро (€), плащането ще е по фиксирания курс към Еврото, който е 1,00 € = 1,95583 лв или, когато цената е обявена във валута различна от български лев(BGN) и евро(€), по обявения в сайта на БНБ курс за най-много един работен ден назад, който от своя страна е основан на курса на ЕЦБ.

 

Възможно е, в зависимост от валутата и банката издател на картата Ви, да има няколко цента разлика между сумата на транзакцията във Вашето извлечение и изобразената сума в потвърждението, в случай, че сте избрали €, $ или £ за валута при правене на резервацията. 

 

Плащанията през Интернет се извършват през виртуален POS терминал чрез пренасочването Ви по криптирана връзка към сървър на българския национален картов оператор „Борика“.   Във всички случаи трябва да сте сигурни, че до нас няма да достигне информация за банковата Ви карта, а само информация за статуса на извършената транзакция.

 

Плащанията чрез банков превод се извършват по посочената от нас фирмена сметка във валутата посочена във фактурата. В основанието за плащане задължително трябва да посочите номер на резервацията.

 

Някои специални оферти/празнични оферти и резервации с отстъпка за "ранни записвания" изискват предварително заплащане на цялата сума в по-ранен срок. Ние ще Ви информираме допълнително за сроковете на плащане.

 

Политика на промени и анулации

 

Промени и анулации на направени резервации се приемат само в писмен вид - по електронна поща или факс. Всички промени и анулации трябва да бъдат получени в работни дни от 09:00 до 18:00 ч. българско време. Ако анулация е получена в неработен ден или в неработно време, за момент на получаването й се счита първият работен ден следващ денят на получаването й. Неработни дни са - събота, неделя, всички национални и официални празници на Република България.

 

В случай, че желаете да промените датите на престоя си по вече платена резервация, трябва да се свържете с нас чрез формуляра или чрез посочените в страница "Контакти" имейл или телефони. Сайтът не гарантира възможността за промени по вече направени резервации.

 

Ако желаете да промените някои от детайлите на Вашата резервация, след като сте получили потвърждение, ние ще направим всичко възможно да Ви помогнем, но не можем да гарантираме това. Възможно е да настъпят промени в общата цена на Вашата резервация съгласно новите условия. Ако промените се правят непосредствено преди датата на настаняване (в случай, когато е изтекъл срокът за анулиране), "Полония БГ" ЕООД си запазва правото да начисли неустойки.

 

Сроковете за анулации са описани в общите условия по-долу. Ако спазите тези срокове, не се начисляват неустойки за анулиране на резервацията. В случай на анулации извън посочените срокове или в случай на неявяване в хотела се начислява неустойка настоящите общи условия.

 

В много редки случаи може да се наложи "Полония БГ" ЕООД да направи промяна във Вашата първоначална резервация по независещи от нас причини. В такива случаи Вие ще бъдете незабавно уведомени и ще Ви бъде предложено алтернативно настаняване в хотел от същата или по-висока категория. В случай, че решите да анулирате резервацията заради направените промени, пълният размер на платена сума ще Ви бъде възстановен.

 

Моля обърнете внимание, че понякога, някои от хотелите може да имат собствена политика на анулации. В този случай конкретната политика за анулации ще бъде изрично посочена в описанието на хотела и тя е приложима при анулации по стандартни тарифи. Във всички останали случаи са приложими стандартните срокове за анулации и неустойки, които са неизменна част от настоящите общи условия.

 

"Полония БГ" си запазва правото да анулира или променя вече потвърдени и заплатени резервации в случай, че общата цена по резервацията не е приложима за националността на туристите. В този случай ще Ви информираме и уведомим ако е необходимо доплащане. Ако откажете промяната в рамките на 24 часа изпращането на уведомлението, сумата по резервацията ще Ви бъде възстановена съгласно нашите общи условия.

 

Срокове за анулации и неустойки

 

Освен, ако не е посочено друго, към тарифата на съответния хотел, в сила са следните срокове за анулации и неустойки:

 

Стандартни тарифи

 

Морски хотели (невключващо Новогодишен период 27.12-08.01 вкл. и Коледен период 22-26.12 вкл.)

За настанявания през м. юни и септември - за анулации, направени 14 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 13 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

За настанявания през м. юли и август - за анулации, направени 21 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 20 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

За настанявания през останалите месеци - за анулации, направени 7 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 6 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

 

Планински хотели (невключващо Новогодишен период 27.12-08.01 вкл. и Коледен период 22-26.12 вкл.)

За настанявания през м. декември (невключващо Новогодишен и Коледен период) и февруари - за анулации, направени 8 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 7 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

За настанявания през м. януари - за анулации, направени 15 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 14 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

За настанявания през останалите месеци - за анулации, направени 6 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 5 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

 

Градски хотели (невключващо Новогодишен период 27.12-08.01 вкл. и Коледен период 22-26.12 вкл.)

- за анулации, направени 8 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 7 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

- за анулации за престой по време на официални и национални празници, както и по време на изложения, панаири и други подобни събития с висока заетост на хотелите, направени 22 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 21 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

 

Коледен период (22-26.12 вкл.) за всички хотели

- за анулации, направени 15 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 14 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

 

Новогодишен период (27.12-08.01 вкл.) за всички хотели

- за анулации, направени 31 или повече работни дни преди началото на престоя, пълната сума ще бъде възстановена. За за анулации, направени 30 или по-малко работни дни преди началото на престоя, както и при непристигане цялата сума е невъзстановима.

 

Срокове за анулации и неустойки - Тарифа без възстановяване на стойността (non refundable) за всички хотели

 

Анулации при тарифа без възстановяване на стойността (non refundable) не са възможни в никой случай и при никакви обстоятелства. В този случай цялата сума по резервацията е невъзстановима от момента, в който е направена и потвърдена.

 

Връщане на платени суми

 

При плащане с дебитна или кредитна карта, връщането на платени суми се извършва единствено и само чрез дебитна транзакция по картата, с която е извършено плащането, когато транзакцията е извършена преди по-малко от 20 календарни дни. След изтичане на този период връщане на суми се извършва чрез банков превод по посочена от Вас банкова сметка след приспадане на транзакционните разходи.

 

При плащане с банков превод връщане на суми се извършва чрез банков превод по банковата сметка, от която сте направили плащанетослед приспадане на транзакционните разходи.

 

Вашата резервация е гарантирана, платената сума ще Ви бъде върната в случай на анулация в съответствие с условията за анулации.

 

Рейтинг и оценки на гости

Настройката по подразбиране на рейтинга на местата за настаняване на нашия уебсайт е 'Препоръчани’ (или друг словоред, близък до този) ("Рейтинг по подразбиране"). Ние предлагаме също така за ваше удобство и други варианти за класиране на местата за настаняване. Моля да имате предвид, че рейтингът по подразбиране е направен от изцяло автоматична система за класиране (алгоритъм), базирана на различни критерии.

 

Получените оценки на гости могат да бъдат:

- публикувани на страницата на съответното място за настаняване на нашия сайт с единствената цел да информират (бъдещите) клиенти за обслужването (нивото) и качеството на съответното място за настаняване.

- да бъдат изцяло или частично използвани и публикувани, изцяло по усмотрение на "Полония БГ", например за маркетингови кампании, промоции или за подобряване на предлаганите услуги, на нашия сайт, както и на социални платформи, бюлетини, в специални промоции, софтуерни приложения и други информационни канали, които "Полония БГ" притежава, хоства, управлява или контролира.

 

Ние си запазваме правото да коригираме, отхвърляме или премахваме оценки, изцяло по наше усмотрение. Формулярът за оценки на гостите трябва да се разглежда като социологическо проучване и не включва никакви (допълнителни търговски) оферти, покани и поощрения.

 

Качвайки снимки / изображения в нашата система (например в допълнение към отзив) Вие удостоверявате, гарантирате и се съгласявате, че притежавате авторските права за снимките / изображенията и се съгласявате, че "Полония БГ" може да използвате качените снимки / изображения на своя (мобилен) уеб сайт и приложения, както и в (онлайн / офлайн) рекламни материали и публикации и както "Полония БГ" по своя преценка намери за добре. Вие давате на "Полония БГ" неизключително, неотменимо, безусловно, постоянно, валидно в целия свят право и лиценз да използва, възпроизвежда, показва, разпространява, преотстъпва, споделя и да предоставя снимките / изображения както "Полония БГ" по свое усмотрение намери за добре. С качването на тези снимки / изображения лицето, което качва снимката/снимките приема цялата юридическа и морална отговорност за всички съдебни искове, които са направени от трети лица (включително, но не само притежателите на място за настаняване), дължащи се на публикуването и употребата на тези снимки / изображения от страна на "Полония БГ". "Полония БГ" не притежава или препоръчва качените снимки/ изображения. Истинността, валидността и правото да се използват всички снимки / изображения се поема от лицето, което е качило снимката, и не е отговорност на "Полония БГ". "Полония БГ" отрича всякаква отговорност и задължения за публикуваните снимки. Лицето, качило снимка гарантира, че снимките / изображения не съдържат вируси, троянски коне или заразени файлове или каквито и да било порнографски, незаконни, неприлични, обидни, неприятни или неподходящи материали и не засягат което и да било трето лице (неговото право на интелектуална собственост, авторско право или правото на неприкосновеност на личния живот). Всички снимки / изображения, които не отговарят на горепосочените критерии няма да бъдат публикувани и / или могат да бъдат отстранени / изтрити от "Полония БГ" по всяко време и без предизвестие.

 

Политика за личните данни

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Не съхраняваме лични данни в използваните бисквитки и не използваме дългосрочни бисквитки с цел да Ви идентифицираме след края на текущата Ви сесия.

 

При правене на резервация данните за Вас, които се записват в базата данни на Сайта са:

- име и фамилия, които посочите;

- телефон за връзка, който посочите;

- имейл, който посочите. Всички потвърждения и ваучери се изпращат на посочения имейл адрес, така че е изключително важно той да е валиден;

- имена на гостите, които посочите;

- Вашият IP адрес;

- история на разглежданите от Вас страници в рамките на сесията, в която извършвате резервацията.

 

Получаваните данни се използват единствено за целите на осигуряване на исканото от Вас настаняване и за вътрешни маркетингови анализи. Вашите данни, с изключение на данните за настаняване, които ще бъдат предоставени на избрания от Вас хотел и/или друг лицензиран туроператор, от който сме закупили контингент за избрания от Вас хотел, няма да бъдат продавани, споделяни и/или предоставяне на трети страни по никакъв начин и по никакъв повод.

 

"Полония БГ" уважава личното ви пространство. Моля, прочетете нашите стандарти за Конфиденциалност за повече информация.

 

Този Сайт използва статистически инструмент Google Analytics. Общите условия на този статистически инструмент можете да намерите в собствения му сайт (http://www.google.com/analytics).

 

Допълнителна кореспонденция

При извършване и приключване на резервация, вие се съгласявате да получите имейл. Имейлът съдържа информация за дестинацията, както и определена информация, и оферти (включително оферти от трети страни, които изрично сте посочили, че желаете да получавате), свързани с вашата резервация и дестинация.

 

Вие се съгласявате също така да получите имейл, който ще се постараем да ви изпратим веднага след вашия престой в мястото за настаняване, с който ще ви поканим да попълните нашия формуляр за оценки на гости. Моля вижте нашите стандарти за Конфиденциалност за повече информация относно как може да се свързваме с вас.

 

Права върху интелектуалната собственост

 

Софтуерът, необходим за извършването на нашите услуги или наличен за използване на нашия уеб сайт, както и правата върху интелектуалната собственост (включително авторските права) на съдържанието и информацията или върху материала на нашия уеб сайт, са собственост на "Полония БГ" и нейните доставчици, освен ако не е посочено друго.

 

"Полония БГ" притежава всички права върху съдържанието (вкл. всички права върху интелектуална собственост на ) интерфейса (вкл. инфраструктурата) на ) интернет страницата , на която е предоставена услугата (включително Оценките от гостите и превода на съдържанието) и вие нямате право да копирате, ( hyper-/deep ) препращате , публикувате , насърчавате ,продавате, интегрирате и да се възползвате по какъвто и да е начин от съдържанието (включително преводите на съдържанието и оценките от гостите ) или нашата марка без нашето изрично писмено разрешение.

 

Отговорност на клиента

 

Когато клиент прави резервация през нашата страница, встъпва в договорни отношения с "Полония БГ" ЕООД и приема настоящите общи условията. Клиентите, ползващи услугите на страницата, следва да бъдат пълнолетни според българското законодателство /навършили 18г./.

 

Също така клиентът поема отговорността да спазва общоприетите норми на добро поведение по време на престоя си в хотела. Всички разходи за причинени материални щети към хотела се дължат от клиента на място в хотела.

 

Отговорност на "Полония БГ" ЕООД

 

Информацията в тази страница е предоставена от "Полония БГ" ЕООД и се актуализира непрекъснато. Тя се основава най-вече на информация, получена от хотелите, представени в страницата. Категоризацията на местата за настаняване е направена на базата на стандартите на туроператора тъй като тъй като инфраструктурата към обекта и качеството на предоставена услуга са приблизителни към тази категория. Тя може да се различава от официалната категоризация на мястото за настаняване. Въпреки това, качеството на услугите би следвало да отговаря на тяхната официална категория според българскато законодателство. Всички рекламации от страна на клиента се уреждат на място в хотела, за което клиентът следва да се обърне към представител на хотела.

 

Стаите в местата за настаняване може да се различават по размер и оборудване. Туристите може да бъдат настанени в стаи, различни от показаните на снимките, които са примерни.

 

Съгласно ограниченията, посочени в тези правила и условия и съгласно закона, ние носим отговорност само за директни щети, понесени, платени или за които ви е потърсена отговорност, в резултат на неизпълнение на задълженията от наша страна във връзка с услугите ни, до размера на общата сума на вашата резервация, както е посочено в имейла за потвърждение (независимо дали е за едно събитие или поредица от свързани събития).

Въпреки това, нито ние, нито който и да е от нашите служители, директори, представители, дъщерни дружества, партньорски организации, дистрибутори, дистрибуционни партньори, агенти или други въвлечени в създаването, спонсорирането, промотирането или с други думи заети с представянето на сайта и неговото съдържание, не носи отговорност за никаква наказателна, специална, индиректна или последваща загуба (1) или щети, за никаква загуба на продукция, загуба на печалба, загуба на приход, загуба на контракт, загуба или щети по/на клиентела или репутация, загуба от предявена претенция;(2) за никаква неточност, свързана с (описателна) информация (включително цени, наличност и рейтинги) на мястото за настаняване, достъпна на сайта ни; за извършените услуги (3) или продуктите, предлагани от мястото за настаняване или други бизнес партньори, за никакви (директни, индиректни, специални, последващи или наказателни) щети, загуби или разходи (4), понесени от Вас, за които Ви е потърсена отговорност, или сте платили, появили се в резултат или във връзка с използването, невъзможността за използване или закъснение на нашия уеб сайт; за каквато и да било (персонална) травма, смърт, имотни щети или други (директни, индиректни, специални, последващи или наказателни) щети, загуби или разходи (5) претърпени или за които Ви е потърсена отговорност или са платени от Вас, независимо дали се дължат на (законови) действия, грешки, неспазени задължения, (общо) неизпълнение, умишлено престъпление, пропуски, неизпълнение, изопачавания, закононарушение или неизпълнение на преките задължения (напълно или частично) от мястото за настаняване или които и да било други наши бизнес партньори (включително който и да било от техните служители, директори, агенти, представители или дистрибуторски компании), чиито продукти или услуги са (директно или индиректно) налични, предлагани или рекламирани на или през уебсайта; включително за никакво (частично) анулиране, дублиране на резервации, стачка, форсмажорни обстоятелства или някакво друго събитие извън нашия контрол.

 

Независимо от това дали заплащате на нас или директно на мястото за настаняване, или ние ви съдействаме при заплащането на цената на стаята, вие сте информирани и съгласни с това, че по всяко време мястото за настаняване носи отговорността за събирането, удържането, прехвърлянето и заплащането на всички приложими данъци върху крайната цена на стаята, на съответните данъчни власти. "Полония БГ" не носи отговорност за събирането, удържането, прехвърлянето и заплащането на приложимети данъци върху крайната цена на стаята, на съответните данъчни власти.

 

"Полония БГ" ЕООД си запазва правото да променя информацията в тази страница по всяко време. Въпреки, че се полагат всички усилия за предоставяне на вярна и точна информация, това не винаги може да бъде гарантирано!

 

 

Разни

 

Тези правила и условия и предоставянето на нашите услуги се регулират и тълкуват в съответствие с българското законодателство и всички спорове, произтичащи от тези общи правила и условия и нашите услуги, следва да се отнасят само и изключително към компетентните съдилища в България.

 

Ако някоя от клаузите на тези правила и условия е (или стане) невалидна, неприложима или незадължителна, Вие продължавате да сте обвързани с всички останали клаузи. При такъв случай невалидната клауза следва да бъде изпълнявана в максимална степен, позволена от закона, а Вие се съгласявате да приемете подобен ефект, като на невалидната, неприложима или незадължителна клауза, с оглед на съдържанието и целите на тези правила и условия.

 

Връзка с нас

 

Можете да се свържете с нас чрез формуляра в страницата Контакти, на телефон: +359 2 423 74 77 или на имейл book@greekonza.com.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!